Op zaterdag 7 januari 2006 start alweer de achtste serie van het programma de 12e Provincie op de regionale televisie Flevoland. Inmiddels zijn er al ruim honderd afleveringen gemaakt en uitgezonden. Mijn allereerste gast in de eerste serie was Evert Ten Napel. Hij kreeg motorrijles bij de politie. Daarna volgden vele bekende Nederlanders. Zoals weerman Reinier van der Berg, journalist Frits Barend, Jan Mulder, Tonny Eyk, Peter. R de Vries, Michael van Praag, Jan Peter Balkenende, Koos Alberts, Ronnie Tober, Lee Towers, Gerard Joling, Bram Moszkowicz, Jan Smit, Ton van Royen, Heleen van Royen, Vader Abraham alias Pierre Kartner, Jan Keizer van BZN, Hans van Breukelen, Peter Faber, René Froger en vele, vele anderen. Ook de burgemeesters van de zes Flevolandse gemeenten schroomden niet om zich achter in de mercedes te laten interviewen.

Aanvankelijk met een oude grijze mercedes, later met een nieuwe E-klasse rijdt Klaas met zijn gasten door de mooie 12e provincie. Hij interviewt ze in een ongedwongen sfeer op de achterbank. Kleine cameraatjes in de auto registreren de beelden en met een grote camera worden prachtige opnamen gemaakt van het fraaie Flevoland. Voor de bekende Nederlanders worden twee activiteiten gezocht, van vliegen tot waterskien, van paardrijden tot ijs maken en van bollen pellen tot duiken.

Kortom mooie en spannende activiteiten. In elk geval activiteiten die aangeven wat er in Flevoland allemaal mogelijk is. En dat is erg veel en wij zijn er nog lang niet. In de komende achtste serie zijn weer fantastische activiteiten te zien en zeker weten, ook leuke gasten. Het vinden van nieuwe activiteiten levert tot nu toe geen enkel probleem op. Komt denk ik door mond op mond reclame. Dat de gasten graag meedoen is niet onlogisch, want ze krijgen in Flevoland een uistekende dag voorgeschoteld.

Ook in de zevende serie, die eindigde met een speciale oudejaarsuitzending met de zes Flevolandse burgemeesters, waren weer fantastische gasten te zien. Wij begonnen met Peter Lusse, die windsurf les kreeg. Of Wilbert Gieske, alias Robert Alberts uit Goede Tijden Slechte tijden, die in een ridderpak terugging naar de middeleeuwen. En wat te zeggen van Jomanda, wij sliepen bij haar in het klooster en waren aanwezig bij een healing in haar kerk. Met Sylvana Simons hield ik een wedstrijd op een sulky. En dan de kerstuitzending met Ine Voorham, luitenant kolonel bij het Leger des Heils. Haar uitspraak, ‘Je naaste is een cadeautje’ maakte indruk. Kortom een leuke serie.

Vanuit de provincie komen veel reacties van kijkers. ‘Is dat ook in onze provincie? Ik weet zeker dat ik het ook een keer ga bezoeken. In jouw programma is te zien, hoe verschrikkelijk mooi onze provincie is. Leuke gasten heb je.’ Kortom, de kijkers vinden de gasten erg leuk en leren zo veel over hun eigen provincie. Het programma wordt op de zaterdagen uitgezonden en wordt elk uur (24 maal) herhaald. De regisseur van het programma is Richard van Kruchten. Zowel voor Richard, als voor mij en voor de rest van de crew is het een uitermate leuk programma om te maken.

De medewerking in de provincie is groot. Of het nu om de Regiopolitie Flevoland of om het sport/schietcentrum Dorhout Mees gaat, iedereen staat klaar om ons te ontvangen en behulpzaam te zijn. Even een belletje naar de politie, een bedrijf of particulier en ze zeggen direct, ‘Fijn dat jullie bij ons komen, zeg maar wat wij moeten doen.’ Wij komen er aan en vanaf zaterdag 7 januari 2006 is het weer allemaal te zien op TV Flevoland. En de eerste gast in de achtste aflevering is Aron Winter.

In deze achtste serie gaan de bekende Nederlanders samen een schilderij maken. Door de Almeerse kunstenares Emeke Buitelaar is het begin van het schilderij opgezet. Na elke aflevering maakt de bekende Nederlander het schilderij een klein beetje verder af. Aan het eind van de serie gaat het schilderij weer naar Emeke Buitelaar die indien dan nog nodig het schilderij helemaal afmaakt. De zogenaamde finishing touch. Het schilderij wordt dan via internet geveild. Uiteraard is de wens dat het schilderij een behoorlijk bedrag opbrengt. Dat is dan bestemd voor een goed doel; De Tarpania Hoeve. Emeke Buitelaar werk hier volledig belangeloos aan mee. Het doek, de kwasten, de verf en haar tijd stelt zij beschikbaar voor het goede doel.

Aan de voorkant van de grote schuur van deze hoeve van eigenaren Ab en Carin de Lange zijn twee uitstekende appartementen gebouwd en prima ingericht. Vanuit de slaapkamers van deze appartementen kijk je in de grote schuur waarin schapen en lammeren worden gehouden. De appartementen worden helemaal gratis beschikbaar gesteld aan kankerpatiëntjes met hun familie. Zo kunnen ze even loskomen van het verdriet over hun ziekte en samen met hun ouders of andere familieleden kunnen ze genieten van het leven op de boerderij. Er is een Stichting, ‘Vrienden van de Tarpania’s Hoeve’. Deze stichting probeert de benodigde gelden binnen te halen. De opbrengst van het door de bekende Nederlanders geschilderde schilderij is dan ook voor genoemde stichting. Een fantastisch doel.


Trailers

Edwin Smulders
Jan Peter Balkenende
Bram Moszkowic
Jan Smit
Joop van Tellingen
Edith van Dijk
Frits Sissing
Wik Jongsma


De Series

TV Programma: "De 12e provincie" Zevende serie

TV Programma: "De 12e provincie" Zesde serie

TV Programma: "De 12e provincie" Vijfde serie

TV Programma: "De 12e provincie" Vierde serie

TV Programma: "De 12e provincie" serie 6 Flevolandse burgemeesters + korpschef Flevoland

TV Programma: "De 12e provincie" Derde serie

TV Programma: "De 12e provincie" Tweede serie

TV Programma: "De 12e provincie" Eerste serie


Er zijn enkele foto's beschikbaar van de verschillende gasten in het foto album.

Terug