|
|
TV Programma: "De 12e provincie" Tweede serie
Jennifer de Jong, als duo samen met Tatum Dagelet, bekend van het SBS televisieprogramma "De Brutale Meiden" is de eerste gast in de nieuwe serie. De start van het programma is in de hal van het centraal station van Almere. Jennifer moet in het programma werken, te beginnen in het Kuinderbos. Jennifer en Klaas worden ontvangen door boswachter Harko Bergman, die vertelt over zijn werk. In het bos worden kerstbomen uitgezocht en moet Jennifer zelf een kerstboom omzagen. Na het werk in het Kuinderbos gaat de rit met de Mercedes naar Nagele. In deze plaats bij veehouder Meinders moet Jennifer, gekleed in een overall, op de boerderij werken. Na het voeren van kalveren komt het grote werk in de zogenaamde melkcarrousel. Jennifer moet, zowel met de hand als met de machine, melken. Na haar eerste angst voor de koeien te hebben overwonnen weet ze melk uit de spenen te krijgen. Een uitzending waarin duidelijk wordt waarom Jennifer nog steeds een brutale meid wordt genoemd.
Caroline Tensen is de tweede gast. Caroline, bekend van vele tv-programma's, presenteert op dit moment bij de Tros de "Postcodeloterij" show. Caroline wordt thuis opgehaald bij haar fraaie woning in het Gooi. Voor Caroline is een vaarcursus op Urk geregeld bij het boten verhuurbedrijf Yacht Charter Urk (YCU) van Peter de Heus en zijn vrouw.
|
Nadat Peter de theorie van het varen heeft behandeld, wordt met één van de fraaie grote jachten van YCU gevaren. Op de dag van de opnamen is het windkracht 5 á 6. In principe is deze windkracht te sterk om buitengaats te mogen varen. Maar niet voor Caroline. Na een prima theoretische (korte) opleiding, staat Caroline als een volleerde stuurvrouw aan het stuurwiel in de stuurhut. De hoge golven rollen over het dek en de voorkant van de boot klapt keihard op het water. Echt weer om goed zeeziek te worden. De stuurmanskunst van Caroline is voortreffelijk en zij weet de boot dan ook zonder schade in de haven en aan de wal te krijgen.
| |
Michael van Praag is mijn derde gast. Michael, de voorzitter van Ajax. Natuurlijk werd met de opnamen gestart in de Arena. Op de middenstip van de veelbesproken grasmat vertelt hij over de Arena en over zijn Ajax. Binnenkort wordt in de Arena in verband met het huwelijk van Maxima en Alexander het grote Oranjefeest gehouden. Een bezoek aan de Koninklijke loge ontbrak dan ook niet. Ajax, de Arena en de grasmat. In de grote sportzaal in de Arena wordt op korte termijn een kunstgrasmat gelegd om de Ajax-spelers alvast te laten wennen aan het spelen op zo'n mat. Volgens Van Praag zal binnen twee jaar in de Arena op kunstgras worden gespeeld, waarmee het gezeur over het gras in de Arena tot het verleden zal behoren.
|
|
|
Dan de Meer, hier werden nostalgische gevoelens naar boven gehaald. De plaats waar hij voorzitter van Ajax werd. Er wordt gesproken over het waarom van de verhuizing, waarom niet naar het Olympisch stadion en uiteraard over zijn vader Jaap van Praag, eens ook voorzitter van Ajax. Met van Praag praat je uiteraard ook over de plannen voor betaald voetbal in Almere. Een stadion in de nieuwe Almeerse wijk De Poort. En Michael vindt het een goed plan. Een plaats als Almere, met misschien in de toekomst 300 of 400-duizend inwoners moet betaald voetbal hebben.
|
Samenwerking met Ajax is misschien een mogelijkheid. Het spelen in de Arena, indien het stadion in het seizoen 2003-2004 (wanneer gestart moet worden met betaald voetbal) nog niet klaar is, moeten ze volgens de Ajax voorzitter daar nu al over gaan praten. Wat velen misschien niet weten, is dat Michael van Praag behoorlijk muzikaal is. Al op jonge leeftijd kreeg hij pianoles en later speelde hij in een eigen band. Van Praag stopt aan het eind van dit seizoen als voorzitter en is van plan om dan opnieuw een band op te gaan richten. Een muzikaal onderdeel in dit programma met Van Praag mag dan ook niet ontbreken. Een schitterende plek in Emmeloord, boven in de watertoren is een carillon. Spelen op een carillon was absoluut iets nieuws voor Michael. Na een korte les van de beiaardier weet Michael het Ajax lied te spelen. In elk geval leverde deze opnamedag mooie beelden en leuke interviews op.
|
Erica Terpstra, oud staatssecretaris en nu tweede kamerlid voor de VVD, is de vierde gast. Erica woont in een flat in Scheveningen met uitzicht op de boulevard. Voor Erica is Flevoland en met name Almere niet onbekend. Haar zoon woont in deze fraaie provincie. Waar ga je met Erica naar toe, natuurlijk naar een plaats waar senioren worden opgevangen en hulp kunnen krijgen, waardoor ze veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen. In Zeewolde is zo'n plaats het zorgcomplex Sfinx. Erica heeft zeker in haar periode als staatssecretaris geijverd voor dit soort centra. Het is dan ook een voltreffer dit bezoek aan de Sfinx. Een bezoek aan de dagopvang en een woongroep staan op het programma. Maar ook veel andere activiteiten die in het centrum worden georganiseerd, zoals het zangkoor, het handwerken, de kaartclub en niet te vergeten de computerlessen. Na dit bezoek gaat het richting Bataviawerf in Lelystad. Helaas gaat het afschieten van het kanon vanwege de regen niet door. Maar het bekijken van De Batavia en de bouw van het nieuwe schip de "Zeven Provinciën" maken het gemis van het geluid van het kanonsschot meer dan goed. Erica krijgt uitleg en bekijkt het houtsnijwerk en de andere activiteiten, die met name door vrijwilligers en leerlingen op de werf worden uitgevoerd. Een mooi bezoek aan de Bataviawerf wordt afgesloten bij een replica van de Batavia.
Maarten Spanjer, bekend van vele televisieprogramma en commercials, is de vijfde gast. De volgende kwalificaties kreeg Maarten Spanjer in 1999 in het dagblad Het Parool; Geinponum uit Mokum, voormalig taxichauffeur, Beun de Haas, acteur, kroegtijger, Meesterouwehoer, geboren vrijgezel en gabber van Rijk de Gooyer. Waar kan Klaas het beste met Maarten starten? Natuurlijk op de taxistandplaats Leidseplein in Amsterdam. Voor Klaas de locatie waar hij zijn politiecarrière in 1965 startte en voor Maarten de plaats met herinneringen aan zijn programma "Taxi" uitgezonden bij de NCRV televisie. Ook voor Maarten is het een middag werken. Eerst bij de Stichting "Aap" in Almere. Na uitleg over de activiteiten en het doel van deze stichting, moeten Maarten en Klaas één van de kooien schoonmaken. Dan gaat de tocht met de Mercedes naar Dorhout Mees in Biddinghuizen. Hier is het modderhappen. Met een vierwieldrive moet Maarten zo goed en zo kwaad als het kan rijden over modderige heuvels en door diepe plassen. Als een volleerd coureur ploegt Maarten met zijn voertuig door de modder. Geteisterd door striemende regen en opspattend water en modder weet Maarten het motorvoertuig zonder schade op de basis terug te brengen.
|
Pim Fortuyn is mijn zesde gast. Pim ontvangt Klaas in zijn fraaie woning in Rotterdam. De deur wordt geopend door zijn chauffeur/Butler en twee kleine keffertjes. De stoel waarop Klaas moet gaan zitten wordt door de butler aangewezen. Stijl daar gaat het om bij Pim. Het aspirant kamerlid, of misschien wel toekomstige minister, komt de trap af. Hebben we het over meneer Pim Fortuyn, of mag Klaas gewoon Pim zeggen? Het ijs is gebroken, Pim blijkt een joviale kerel, die overigens wel ontzettend veel het woord neemt. Probeer er dan maar eens tussen te komen. Klaas moest alle zeilen bijzetten. De gezondheidszorg, Pim vindt dat er veel moet veranderen. Meer handen aan het bed en minder managers. |
In het Flevoziekenhuis in Almere proeft Pim aan de praktijk. Een patiënte met een gebroken heup wordt door hem van de poli naar de tweede etage getransporteerd. En dat zonder stoten en door smalle gangen en een lift waar het ziekenhuisbed net inpaste. De discussies met het management van het ziekenhuis zijn heftig. Fijntjes wordt Pim voorgerekend dat er in het Flevoziekenhuis beslist niet te veel managers zijn en dat de zorg voor de patiënt op zeer hoog niveau staat. Een sportman is Pim zeker niet. Hooguit thuis wat trappen lopen en kleine stukjes fietsen. 'Voor sport heb ik straks een woordvoerder; Hans kraay' roept Pim. In de sportschool actifit wordt eerst zijn lichamelijker gesteldheid getest. Dat valt gelukkig mee. Bloeddruk goed, vetgehalte goed en conditie, niet slecht. Daarna moet hij op de fiets voor de warming up en dan op de toestellen voor het sterker maken van de been en borstspieren. De afsluiting van het programma met Pim is aan de bar bij actifit. Geen alcohol maar een tomatensap. |
Willibrord Frequin is mijn zevende gast. Wie kent hem niet. Vroeger als verslaggever bij het KRO actualiteitenprogramma Brandpunt en nu al weer jaren met zijn programma; "De Week van Willibrord". Ik heb hem opgehaald in Hilversum op de redactie van zijn programma. De interviews die soms behoorlijk heftig zijn, gaan over zijn periode bij de KRO, zijn gedwongen vertrek en over zijn huidige programma. Wat drijft een man als Willibrord? Hebben de vele reportages over brandhaarden en hongersnoden in de wereld hem veranderd? Waarom komt hij in zijn programma voor mensen op? Waarom roept hij mensen ter verantwoording? Niet alleen interviews, ook activiteiten. Bij de sluis en het grootste gemaal van zuidelijk Flevoland, Bloq van Kuffeler, krijgen wij uitleg over hoe belangrijk de sluis en het gemaal voor Flevoland zijn. Willibrord moet hier ook één van de machines van olie voorzien. Spectaculair wordt het bij het brandpreventiecentrum van Kees Tuin op het industrieterrein De Vaart. Diverse soorten branden worden hier in verschillende kamertjes gerealiseerd.
|
Maar ook buiten wordt de werking van een klein beetje water op een zogenaamde vlam in de pan gedemonstreerd. Beiden deinzen terug, het lijk wel een explosie. Willibrord en Klaas moeten een aantal branden blussen met verschillende blusmiddelen. Gevaarlijke momenten zijn er in de zogenaamde warmtekamer. Twee grote bakken met brandbare vloeistof worden in de brand gestoken. De temperatuur in de kamer loopt enorm op. Willibrord en Klaas moeten over een stellage rond de brandhaarden kruipen. Proestend en met het gevoel dat hun gezicht in de brand staat weten ze de uitgang van de hittekamer te vinden. Al met al een mooie afsluiting van het programma met Willibrord Frequin.
| |
Stanley Menzo is mijn achtste gast. Ook wel genoemd de vliegende keep van Ajax. Niet op de lijn, maar meespelend en soms ver uitlopend; de lieveling van de Ajax supporters. Op de zolderkamer van zijn woning in Diemen laten de vele shirtjes de glorietijd van Ajax, maar ook van het Nederlands elftal, herleven. Stanley vliegt echt. Zijn vliegbrevet heeft hij gehaald op de vliegschool in Lelystad. Maar op zijn zolderkamer vliegt hij vaak, soms tot diep in de nacht, in de vliegsimulator naar elke Europese bestemming. Met Stanley praat ik over zijn carrière als profvoetballer, met alle hoogte maar zeker ook dieptepunten. Ook over zijn overgang naar het amateurvoetbal en wat dat voor hem heeft betekend. Wat het betekent voor een zwarte sportman om door supporters om je huidskleur beschimpt te worden. Bananen naar je toegeworpen te krijgen en oerwoudgeluiden te moeten aanhoren. |
|
Met een sportman als Stanley ga je aan je lichaam werken. In het Kotterbos, grenzend aan de Oostvadersplassen, gaan wij bij een outdoorbedrijf Mountainbiken, door de modder en over heuvels. En de echte uitdaging gaan wij aan op touwbruggen over een breed water. Een nat pak lopen wij niet op, maar het scheelt niet veel. Na het sportieve is er tijd voor architectuur. Waar kan dat beter bekeken worden dan in de regenboogbuurt. Stanley ziet hier dat Almere echt werk maakt van diversiteit in de bouw. Hier zijn de huizen geen grauwe eenheidsworst zoals die in vele steden in de achterliggende jaren zijn gebouwd. De regenboogbuurt, de naam zegt het al, is een fantastisch palet van vele kleuren. Niet alleen de kleuren maken de buurt aantrekkelijk, ook de enorme diversiteit in bouwstijlen. Een prachtige afsluiting van een dag op pad met Stanley Menzo in Flevoland.
|
Jan Peter Balkenende is mijn negende gast. Tot enige maanden terug kende bijna niemand deze CDA politicus. Na rumoer in de CDA en het aftreden van De Hoop Scheffer werd hij de nieuwe politiek leider en lijsttrekker. Met de Mercedes wordt Balkenende gehaald op het Binnenhof. Mooie beelden van de hofvijver en van het torentje van Kok. Met Balkende gaat de rit naar de politie in Flevoland. Daar wordt hij geconfronteerd met de politieopleiding. Hoe moet je een verdachte aanhouden en in de boeien slaan? Hoe moeilijk gaat het als het om een agressieve verdachte gaat? Nadat politiemensen tonen hoe het in de praktijk moet, is het de beurt aan Balkenende. |
|
Hij heeft nu ervaren wat het betekent in de boeien te worden geslagen, maar ook hoe moeilijk het is een verdachte te arresteren. Kortom, hoe zwaar in sommige situaties het politiewerk is. En dan het gebruik van het vuurwapen. Eerst in de schietsimulator. Als het echt was geweest, dan was Balkenende met twee kogels geveld. Ook ervaart hij de terugslag van het pistool als hij met echte kogels schiet. Is Jan Peter Balkenende sportief? Die vraag wordt beantwoord bij Flevobike in Dronten. Samen met de Nederlands kampioen ligfiets rijden moet hij op de weg op een ligtandem een wedstrijd rijden tegen Klaas. De winnaar is, Balkenende. Maar ja, hij zit wel op de duo-ligfiets met de Nederlands kampioen. In deze aflevering krijgt de kijker een goed beeld van de mens Balkende en wat hem drijft.
|
Paul Rosenmöller is mijn tiende gast. Paul, lijsttrekker voor Groenlinks, wordt door vriend en vijand bewonderd om zijn verbaal vermogen en discussie talent. In het mooie Driebergen-Zeist wordt Paul thuis afgehaald. De rit gaat via de A-27 en de A-6 naar Urk, waar een bezoek wordt gebracht aan een kinderboerderij (zorgboerderij). Een grote groep verstandelijk gehandicapten hebben hier werk gevonden, verzorgen de dieren en doen alle voorkomende klussen. Een uitermate gelukkige en vriendelijke groep mensen die Paul en Klaas een fantastisch uurtje bezorgde. Paul borstelt een koe en moet de stal van een geit uitmesten. Samen met Klaas rijdt hij rondje in de bokkenwagen. De groep, die verstandelijk misschien wat achter is gebleven, laat duidelijk zien hoe je op een prettige manier kunt samenwerken. De tweede activiteit met Paul is bij het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium in Marknesse. Hier bekijken zij de windtunnel en krijgen zij uitleg over hoe die tunnel werkt. Bij de afdeling Remote Sensing zien ze hoe met behulp van satellieten moeder aarde kan worden bekeken en dat vanuit de ruimte zeer scherpe foto's kunnen worden gemaakt. Paul vertelt over zijn jeugd, over zijn studententijd, over zijn werk als sjouwer in de haven en over zijn periode als stakingsleider. Het Marxisme en Leninisme, dat hij in zijn studententijd aanhing. Hij was daar niet de enige. Dat ligt nu ver achter hem. Wat is zijn drive? Waarom werd hij lijstrekker, terwijl hij toch altijd riep dat zijn gezin voor ging. Paul Rosenmöller in het groene Flevoland.
Ad Melkert is mijn elfde gast. Deze PVDA lijsttrekker kreeg behoorlijk wat kritiek over zich heen na zijn optreden in het lijsttrekkers debat 's nachts na de gemeenteraadsverkiezingen. Pim Fortuyn, de horzel ook voor de andere lijstrekkers, gunde hij nauwelijks een blik waardig. De oud Almeerder Melkert gaat niet gebukt onder de kritiek. Tenminste hij laat het niet merken. 'Wij hebben nog tot de 15e mei om te laten zien waar wij voor staan.' Aldus Melkert, 'en daarvoor hebben wij geen Jip en Janneke taal nodig.' In zijn studententijd was Melker al politiek actief. Na een periode PPR, sloot hij zich aan bij de PVDA. In deze aflevering laat Melkert zien dat hij ook met z'n handen kan werken. Op de Tarpania's Hoeve in Swifterband worden Ad en Klaas ontvangen door Ab en Carin de Lange. Zij houden schapen en een belangrijke activiteit in het voorjaar is het schapenscheren. Als zoon van een kapper moet het scheren voor Ad geen probleem zijn. Dat valt wel een beetje tegen, maar Ad weet toch de jas van het schaap met een grote tondeuse te verwijderen.
|
Op de Tarpania's hoeve worden ook kankerpatiëntjes met hun ouders opgevangen. Zij krijgen, helemaal gratis, een weekje vakantie aangeboden. Aan de voorzijde van de Hoeve zijn hiervoor twee volledig ingerichte appartementen gesitueerd. De Stichting Vrienden van de Tarpania's Hoeve, zorgt voor de benodigde financiën. Bankrekening 68.02.72.674. Uniek in de Wereld is de Balgstuw bij Ramspol. Een stormvloedkering voor West-Overijssel. De Balgstuw, bestaat uit drie delen, met elk een lengte van 80 meter. Deze waterkering wordt automatisch in werking gesteld bij extreem hoog water om zo het achterland te beschermen. Dijkgraaf Sybe Schaap ontvangt Ad en Klaas en laat de werking van de balgstuw zien, die vermoedelijk in het voorjaar wordt opgeleverd. |
|
Jacques D'Ancona is mijn twaalfde gast. Jacques is een bekende Groninger, muziek- en kleinkunstliefhebber, een duizendpoot met prima contacten in de wereld van theater, show, entertainment en sport. Ik heb Jacques bij hem thuis opgehaald, in het hoge noorden, het dorpje Paterswolde, net even buiten de stad Groningen. Jacques, juryvoorzitter in de Hennie Huismanshows, rijdt vele malen door Flevoland, vanuit het Paterswolde naar de tv studio's in Hilversum of Aalsmeer. Langs het bedrijf van Donkervoort aan de A6 bij Lelystad. Dit bedrijf zijn wij gaan bezoeken en Jacques keek zijn ogen uit bij het zien van de fantastische in dit Flevolandse bedrijf gebouwde tour cq raceauto's. Van chassis tot een rijklaar voertuig, het hele proces is in het bedrijf van Donkervoort te zien. Natuurlijk moet Jacques ook het echte autorijden meemaken. Geen auto met veel elektronica, geen auto met stuurbekrachtiging, neen het pure autorijden. Voor hem een sensatie. De tweede locatie is een hondenclub waar politiehonden worden opgeleid. Jacques in het pak van de pakwerker is iets te veel gevraagd. Maar welke honden geschikt zijn voor de opleiding, wat ze moeten doen om het certificaat te halen, dat wordt allemaal door de instructeurs getoond. De gecertificeerde honden van deze club gaan niet alleen naar de politie, maar ook naar de Nederlandse beveiligingsdiensten. Maar ook zijn honden verkocht aan de beveiligingsdienst van het Witte Huis in Amerika. Flevoland voor Jacques D'Ancona een totaal nieuwe ervaring. En voor eens en voor altijd, Hedy D'Ancona is niet de zuster van Jacques.
Deze twaalfde aflevering is tevens de laatste van de tweede serie. Vanaf volgende week zaterdag (6 april) wordt deze hele serie op de zaterdagen herhaald. Start om 10.00 uur en vervolgens elk uur.
Terug
|
|