Eerder ingrijpen deeltaxi / ondergrondse problemen

Almere – In mijn programma ‘De Mediator’ besteedde ik onlangs aandacht aan de misstanden bij het collectief vervoer. De deeltaxi in Almere, uitgevoerd door PZN. Die bewuste aflevering heeft een staartje gekregen. De gemeenteraadsfractie van Leefbaar Almere stelt namelijk vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het is goed dat Leefbaar Almere hier aandacht voor heeft. Want het kan niet dat de gemeente en PZN die mensen in de kou laat staan. Maar hoe is het mogelijk dat de ouderen en al die anderen die afhankelijk zijn van de deeltaxi zo lang moeten wachten voordat het goed geregeld is? Er had toch veel eerder ingegrepen moeten worden?

Zoals uit mijn programma bleek, wilde PZN-woordvoerder De Jong in mediation met gebruikers van de deeltaxi. De PZN-man gaf onmiddellijk toe dat het vervoer niet goed is. ‘Maar’, zei hij, ‘ik wil best vertellen hoe ik het beter zou willen en kunnen doen.’ Dan komt de gemeente weer in beeld. Volgens mij toch de eerst verantwoordelijke. En de gemeente geeft mijnheer De Jong het dringende advies om niet mee te werken aan mijn programma. Het werd op een zodanig indringende wijze tegen PZN gezegd dat de vervoerder eieren voor haar geld koos en de mediation afzegde. Dat vind ik een onbegrijpelijke houding van de gemeente. Of zouden ze dat transparantie noemen?

Een andere kwestie houdt de gemoederen in Almere Haven behoorlijk bezig. Een zaak die zich onder de grond afspeelt. Het gaat om mollen. Die nagenoeg blinde zwarte gravers. Lieve beestjes, zegt men. De bewoners van de Goede Werven zijn het daar absoluut niet mee eens. Zij vinden die zwarte gravers niet lief. ‘Er zijn er veel te veel’, aldus de wat oudere bewoners, waarvan een aantal moeilijk ter been is. Zij lieten mij de voetpaden zien waaronder diverse mollengangen zitten. Menig tegel is weggezakt en volgens de bewoners zijn er zelfs al valpartijen met gewonden geweest.

Dan de tuinen van de bewoners. ‘Ze komen vanuit de gemeentegrond zo bij ons de tuinen binnen.’ Het is te zien dat mensen in de Goede Werven veel aandacht geven aan hun tuinen en die ook met liefde onderhouden. ‘Wij zijn niet zo mobiel meer, gaan niet zo veel uit, dus de tuin is onze plek en onze hobby.’Volgens de bewoners doet de gemeente er niets aan, terwijl het toch de mollen zijn die vanuit de gemeentetuinen komen. Gelukkig hebben wij de gemeente-ecoloog bereid gevonden met de bewoners in mediation te gaan.

De gemeente-ecoloog heeft toegezegd deze mollenzaak met de gemeentelijke diensten te bespreken. Toen ik van de redactie hoorde dat wij het over de mollen zouden hebben riep ik: ‘Zijn er geen andere zaken dan mollen. Daar heb je toch geen last van.’ Misschien dat sommige kijkers hetzelfde denken als ze a.s. zaterdag de mollenkwestie in het programma zien. Ik veranderde van mening nadat ik met de bewoners had gesproken.

Vanuit mijn jarenlange periode bij de politie heb ik overgehouden dat, hoe klein ook, je oog moet hebben voor problemen waar mensen mee zitten. Want die problemen kunnen het woonplezier van mensen behoorlijk verpesten. Dat zag ik duidelijk bij de wat oudere bewoners van de Goede Werven. Ook voor die mensen zoek ik in mijn programma een oplossing.

Afgelopen zaterdag was alweer de 22e aflevering van de TV Mediator.

Zowel de redactie als ik persoonlijk krijgen veel reacties en verzoeken van mensen om hulp. Er wordt ook veel op de uitzendingen zelf gereageerd. Dat geeft volgens mij aan hoe belangrijk zo’n programma is. Zeker voor en bij een regionale omroep. Problemen in de buurt, problemen in de regio, in elk geval problemen dichtbij, die om een oplossing vragen. En met het programma ‘De Mediator’ helpen wij daarbij.